fbpx
E-TicaretGenel

Trendyol’da Satış Yapmak ve Mağaza Açmak

Büyük bir hızla dijitalleşen dünyamızda bu değişime en çabuk adapte olan alanlardan birisi de ticaret oldu. Özellikle pandemi dönemiyle beraber tüketicinin alışveriş alışkanları önemli ölçüde değişti. Öyle ki 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret hacmi 2020’de 226,2 milyar TL’ye ulaştı. 2021 yılının ilk 6 ayındaysa e-ticaret hacmi bir önceki yılın ilk 6 ayına göre %75.6’lık bir artış gerçekleştirdi. 

Siz de dijitalleşen ticarette rekabet edebilmek için Trendyol’da satış yapmak seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Neden Trendyol’da Mağaza Açmalıyım?

Yukarıda verdiğimiz verilerden de anlaşılabileceği gibi e-ticaret geleneksel mağazacılığı yok etmese de gün geçtikçe pazardaki payını artırmaya devam edecek. Bu nedenle ticarette var olmak isteyen işletmelerin dijitalde de faaliyet göstermesi gerekir. Hatta geleneksel anlamda bir mağazanız olmasa bile sadece e-ticaretle işlerinizi yürütebilirsiniz. 

O zaman Türkiye’nin en önemli e-ticaret platformlarından Trendyol’da satış yapmak için ne yapmanız gerektiğini inceleyelim. 

Trendyol’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

E-ticarete atılırken Trendyol’dan yardım almanın pek çok avantajı bulunuyor:

  • Trendyol, Türkiye’nin en büyük pazar yeri platformudur. 2020 verilerine göre Trendyol.com günde 15 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir.  Buna ek olarak Trendyol’un 30 milyonu aşan aktif müşterisi bulunmaktadır. Bu nedenle markanızı Trendyol’a taşımak tüketiciye daha kolay ulaşmanıza yardımcı olacaktır. 
  • Trendyol, dünyada en çok ziyaret edilen e-ticaret platformları arasında Türkiye’den ilk 20’ye giren tek şirkettir.
  • Tüketiciler günlük olarak ortalama 8 farklı Trendyol sayfasını gezmekte yani 8 farklı ürün incelemektedir.

Sonuç olarak Trendyol aracılığıyla marka bilinirliğini artırabilirsiniz. Trendyolda satış yapma yöntemiyle platformda olmayan markalara karşı avantaj elde edeceksiniz.

Trendyol’da Satış Yapma – Trendyol Çalışma Sistemi

trendyol'da satış yapma

Trendyol’da nasıl satış yapabileceğinizi öğrenmek için öncelikle Trendyol’un çalışma prensibi hakkında bilgi edinmelisiniz. Trendyol’da kendi ürettiğiniz ürünler veya bayilik mantığı ile satacağınız ürünler için mağaza açabilirsiniz. Mağaza açma aşaması ücretsiz olmakla beraber ilerleyen adımlarda mağazanız için belirli miktarlarda ücret ödemeniz gerekecektir.

Mağazanızı açtıktan sonra stokunuzu doldurmanız gerekmektedir. Satış gerçekleştiğinde Trendyol satılan her ürün için sizden komisyon alır. Bu komisyonun sebebi Trendyol’un aracı olarak görev yapmasıdır. Ürünlerinizi fiyatlandırırken komisyonu da göz önüne almanız iyi bir fikir olabilir.

Trendyol kargo aşamasında da mağazalardan belirli miktarda ücret alır. Gönderi ve iade edilen ürünler için yapılan faturalandırma işlemleri haftanın belirli günlerinde gerçekleşir. Örneğin Aras Kargo kullanıyorsanız Çarşamba, UPS kullanıyorsanız Cuma günü kargo faturanız kesilir. Mağazalar faturadaki miktarı Trendyol’a ödemekle yükümlüdür.

Trendyol’da Kargolama Nasıl Yapılır?

Trendyol'da kargolama nasıl yapılır

Bu noktada kargolama için ayrı bir başlık açmanın Trendyol’a yeni girecek olan kişiler için faydalı olduğunu düşünüyoruz. Trendyol’da kargolama yaparken Trendyol’un kendi kargo anlaşmalarından yararlanabilirsiniz. Dilerseniz kargo firmalarıyla kendi anlaşmanızı yaparak da satışa devam edebilirsiniz. 

Trendyol’un Kendi Kargo Anlaşmalarıyla Trendyolda Satış Yapmak

Trendyol hem kendi kargo firması olan Trendyol Express ile hem de diğer kargo firmalarıyla anlaşmalıdır. Bu kargo firmaları arasında MNG, Yurtiçi, Aras, UPS, Sürat, Horoz Lojistik, PTT, CEVA ve Borusan Lojistik yer almaktadır. Bu firmaları Trendyol için hazırlanan özel fiyatlarla kullanabilirsiniz. Özel fiyatlardan yararlanmak için kargoyu ‘Trendyol Kargo Kodu’ ile teslim etmeyi unutmayın. 

Trendyol Kargo Kodu, her sipariş için oluşturulan özel bir koddur. Bu kod ile kargo firması müşteri adresine ulaşabilir. Siparişinizi kargo koduyla teslim ederken sadece güncel olan kodları kullanabilirsiniz. İptal edilen kodlar kullanılamayacağından yenisi alınmalıdır. Ayrıca kargonuz çıkış yaptığında ilgili kodu iptal etmeniz de mümkün değildir.

Kendi Kargo Anlaşmanızı Yaparak Trendyolda Satış Yapmak

Trendyolda satış yapmak için kargo şirketleriyle kendiniz de çeşitli anlaşmalar yapabilirsiniz. Bunun için Trendyol’u çalıştığı Yurtiçi, Aras, Sürat, MNG, PTT, UPS, Borusan Lojistik ve Horoz Lojistik’le anlaşmaya gidebilirsiniz.  Kendi fiyatlarınızla çalışma talebinizi Trendyol’a iletmeniz gerekiyor. Daha sonra Trendyol değişen çalışma modeliyle alakalı gerekli bilgilendirmeleri size yapacaktır.

Trendyolda Nasıl Satış Yapılır? Mağaza Açma Aşamaları

trendyol'da nasıl satış yapılır

Platform hakkındaki genel bilgilere değindiğimize göre Trendyolda nasıl satış yapılır konusunu konuşabiliriz. Trendyol’da mağaza açabilmenin ilk şartı bir şirketinizin olmasıdır. Trendyol sadece bir aracıdır ve satışı gerçekleştirmeniz için kendi şirketinizin olması gerekir. Bu nedenle şirketiniz yoksa ilk işiniz e-ticaret için bir şirket kurmak olmalıdır.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Üstünüze kayıtlı bir şirketiniz varsa diğer aşamalara geçebilirsiniz:

  1. Öncelikle Trendyol.com’a gidin ve sayfanın en altında bulunan ‘Trendyol’da Satış Yap’ seçeneğine tıklayın.
  • Burada karşınıza bir pencere çıkacaktır. Bu pencerede çalışmak istediğiniz kategoriyi seçmelisiniz. Trendyol bünyesinde ‘pazaryeri, yemek ve hızlı market’ olarak üç farklı alternatif bulunur. Bu nedenle seçim aşamasını tamamlamadan ilerleyemezsiniz.

       Şimdi üç kategorinin satıcı başvuru formunu da ayrı ayrı inceleyelim:

Trendyol Pazaryeri Mağazası Açmak

Trendyol’un ilk fonksiyonu olan pazaryerinde istediğiniz ürünü satışa çıkarabilirsiniz. Örneğin tekstil, ayakkabı, elektronik, evcil hayvan maması/oyuncağı gibi ürünleri burada satabilirsiniz. Pazaryeri satıcı başvuru formunda sizden adınız, GSM numaranız, e-posta adresiniz istenir. Daha sonra satışını yapacağınız ürün kategorisini seçmelisiniz. Sonraki adımda şirket türünüzü girdikten sonra T.C. kimlik numaranızı yazın. İkamet bilgilerinizi ve varsa referansınızı girdikten sonra ‘devam et’ diyebilirsiniz.

Not:  Trendyol’un sunduğu ‘Güçlü Kadınlar Programı’ ve ‘Yükselen Yıldızlar Programı’ gibi fırsatları değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Trendyol’un çözüm ortakları için sunduğu ‘Çözüm Ortakları’ platformunu kullanmak da size avantaj sağlayacaktır.

Trendyol Pazaryeri Başvurusunda Gerekli Olan Belgeler

Trendyolda satış yapmak için başvuru sırasında sizden vergi levhası, banka bilgileri, imza sirküsü ve faaliyet belgesi istenecektir. Unvan ve adres bilgileriniz Ticari Sicil Gazetesi’nde yer aldığı şekilde girmelisiniz. Firmanın Ticaret Odası’nda kaydı bulunuyorsa bu evrakları da beyan etmelisiniz.

Not: Tüm belgelerde kaşe ve ıslak imza bulunması gerektiğini unutmayın. Ortaklarınız varsa belgede tüm ortakların ıslak imzası bulunmalıdır.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Trendyol Yemek İçin Mağaza Açmak

Restoranınızı Trendyol Yemek’e kaydetmek istiyorsanız satıcı formuna şu bilgileri girmeniz beklenmektedir:

  • Restoranın faaliyet gösterdiği il, ilçe ve mahalle.
  • Paket servisi sunup sunmadığınız.
  • Paket servisi sunuyorsanız kendi kuryenizle mi yoksa dışarıdan bir kuryeyle mi çalıştığınız.
  • Şirketinizin türü.
  • T.C. kimlik numarası.
  • Restoranın adı (bu isim Trendyol’da müşterilerin karşısına çıkacak olan isimdir).
  • Mutfak türü (burger, köfte, dondurma, tatlı vs.).
  • Ad-soyad.
  • GSM numarası.
  • Referans kodunuz varsa bu kod.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Trendyol Hızlı Market’te Satış Yapmak

Trendyolda satış yapmak için hızlı market hizmeti verecekseniz satıcı başvuru formunda şu bilgileri beyan etmelisiniz:

  • Marketin bulunduğu il, ilçe, mahalle.
  • Online sipariş alıp almadığınız.
  • Şirket türünüz.
  • TCKN bilgisi
  • Marketin türü (Örneğin kasap)
  • Ad-soyad.
  • Cep telefonu numarası.
  • E-mail adresi.
  • Şubelerinizin sayısı.
  • Sattığınız toplam ürün sayısı.
  • Stok yönetimi sisteminizin olup olmadığı.
  • Varsa referans kodu.

Not: Trendyol Hızlı Market fonksiyonu şu an için yalnızca Trendyol’un kendi kurye sistemiyle hizmet verebilmektedir. Yani Trendyolda satış yapmak için Trendyol Go kuryeleriyle çalışmanız gerekmektedir.

Toparlamak gerekirse, e-ticaretin hayatımızın doğal bir parçası olduğu modern dünyada yer alanız rekabet açısından oldukça önemli. Firmalar için oldukça avantajlı bir aracı konumunda olan Trendyol rakiplerinizin arasından öne çıkmanıza yardımcı olabilir.

Eğer Trendyol’da satış yapmak yerine kendi e-ticaret websitenizde satış yapmak istiyorsanız birkaç kolay adımda kendi e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz: 12 Adımda E-Ticaret Sitesi Kurmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu