fbpx
GenelPasif Gelir
Trend

Pasif Gelir Nedir? – Dinlenirken Bile Para Kazanın


Günümüzün en popüler kavramlarından pasif gelir her geçen gün daha fazla kişinin ilgisini çekiyor. Siz de pasif gelir nedir, neden pasif gelir oluşturmaya başlamalıyım diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu kapsamlı rehberde sizin için pasif gelirin ne olduğundan Türkiye’de en sevilen pasif kazanç fikirlerine kadar pek çok farklı konuya değineceğiz.


Ekonomik olarak bağımsız bir yaşam sürmeyi hayal ediyorsanız pasif gelirle tanışmak hayatınızın dönüm noktası olabilir. Planladığınız hayat tarzına bir patronun altında çalışmak ve maaş almak uymuyorsa pasif gelir kaynakları hakkında yapacağınız ufak bir araştırma size çok şey katacaktır. Düşünün, maaşlı işçi çalıştıran işyeri sahipleri bile –eğer kendileri de aynı işyerinde çalışmıyorsa- birikimlerini zaman harcamadan arttırıyor. Bunu siz de yapabilirsiniz.


Pasif Gelir Nedir?

pasif gelir nedir?


Bir kişinin aktif olarak çalışmadan çeşitli kaynaklardan gelir elde etmesine pasif gelir denir. Bu kazanç yönteminde kişi sürece hiç dahil olmaz ya da zamanından küçük bir bölümü gelir getiren projeye yatırır. Bu durumda pasif kazanç sağlayan kişilerin gelirleri için aktif çalışanlara göre az emek harcadıklarını söyleyebiliriz.


Hiç emek harcamadan pasif kazanç elde etmek oldukça zordur. Başlangıçta size pasif kazanç olarak geri dönecek olan projeye emek harcamanız gerekmektedir. Daha sonra bu projeden pasif olarak gelir elde edebilirsiniz. Bu durumu örnekler üzerinden daha rahat açıklayabiliriz:

  • Kiraya verip pasif kazanç sağlayan bir gayrimenkulünüz varsa ilk aşamada bu gayrimenkulü satın almak için zaman ve emek sarf etmeniz gerekir. Fakat gayrimenkulden alacağınız kazanç sırasında aktif olarak çalışmadığınız için kira geliri pasif kazanç olarak sayılır.
  • Bir şirket hisseniz varsa bu hisseyi almak için yine emeğiniz ve zamanınızla kazandığınız parayı harcamalısınız. Aktif çalışma ile aldığınız hisse sayesinde şirketten gelecek olan gelir pasif kazançtır.


Pasif Kazanç ve Ek İş Arasındaki Fark Nedir?


Pasif gelir nedir diye baktığımızda en önemli kriterin kazanç sürecine en az seviyede dahil olmak veya hiç dahil olmamak olduğunu görüyoruz. Fakat, bunu ek iş için söylemek oldukça zor. Çoğu kişi ek işi çalışma saatlerinin dışında kalan boş vakitlerini paraya dönüştürmek için bir fırsat olarak görür. Türkiye’de sıklıkla ek iş olarak tercih edilen bebek bakıcılığı, ders vermek, içerik yazarlığı, tercümanlık, nikah şekeri yapımı gibi işlerde aktif olarak çalışmanız gerekir.
Öte yandan pasif kazanç getiren bir ek iş seçerek ek işe zaman ayırma zorunluluğundan kurtulabilirsiniz. Örneğin boş vakitlerinizde hazırladığınız dijital bir eser varsa bu eseri alan her kişi size pasif kazanç sağlamış olacaktır.


Pasif Gelir Elde Etmek İçin Ne Yapmak Gerekir?


Pasif gelirin ne olduğunu öğrendiğimize göre sıra pasif gelirin nasıl elde edilebileceğine geliyor. Aslında bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmektedir. Hangi yöntemle pasif kazanç elde edeceğinizi yetenekleriniz, ilgi alanlarınız veya tecrübeleriniz belirleyebilir. Buna ek olarak bazı pasif gelir kaynakları için diğerlerinden daha fazla sermaye harcamanız gerekebilir. Böyle bir durumda gereken birikime sahip olup olmadığınız veya gereken sermayeyi biriktirme ihtimaliniz önemli hale gelir. Hayalinizdeki fikir için uzun yıllar birikim yapmanız gerekiyorsa daha az sermaye isteyen bir fikri hayata geçirmek mantıklı olabilir.
Elinizde çok az birikmiş para varsa veya hiç yoksa işiniz biraz daha zor olabilir. Yine de umutsuzluğa kapılmayın, teknolojide veya özellikle internette yaşanan gelişmeler sayesinde daha az sermayeyle pasif kazanç elde etmek mümkün. Örneğin internete bağlanabilen bir bilgisayarınız/akıllı cihazınız varsa elinizdeki araçları pasif gelire dönüştürebilirsiniz. Bu araçları etkili şekilde kullanacak yeteneğe sahip olmanız veya bu becerileri öğrenmeniz yeterli olacaktır.


Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?


Pasif kazanç elde edebileceğiniz pek çok kaynak bulunuyor. Hazırladığımız pasif gelir kaynakları listesini inceleyerek size uygun olanı seçebilir ve kazanmaya başlayabilirsiniz. Listemizde kaynakları yüksek sermaye isteyenler ve düşük sermaye isteyenler olarak ayırdık. Böylece sizin için ideal olan yöntemi daha rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

 Yüksek Sermaye Gerektiren Pasif Kazanç Kaynakları

  1. Yüksek faizli birikim hesabı açmak: Yüksek faiz verebilecek kadar sermayeniz varsa bu paranın faizini kullanabilirsiniz.
  2. Gayrimenkul satın almak: Birikmiş paranızı değerlendirmenin en iyi yollarından birisi de gayrimenkul satın almaktır. Aldığınız gayrimenkulü kiraya verebilir ve hiç zaman harcamadan kira gelirleriyle geçinebilirsiniz.
  3. Şirket/ şirket hissesi satın almak: Bir şirketin gelirine ortak olarak yüksek miktarlarda pasif kazanç elde edebilirsiniz.
  4. Arabanızı kiralayın: Kiralama için yeni bir araba alabilir veya kullanmadığınız arabayı kiralayabilirsiniz. Bu şekilde tüm işi kiralama şirketi/sitesi ve arabanız yaparken siz kazanç sağlayabilirsiniz.
  5. Depo alanı kiralayın: Diğerleri kadar yüksek sermaye istemeyen bir pasif kazanç kaynağıdır. Yine de önceden alınmış bir eve, dükkana veya arsaya sahip olmanız gerektiğinden yüksek sermaye isteyen pasif kazanç türleri arasında yer alır.
  6. Oda kiralamak: Odanızı kiralamak için önceden bir eve sahip olmanız gerektiğinden yüksek sermaye isteyen bir yöntemdir. Günlük olarak kullandığınız evinizden bir odayı kiralamak yerine yazlığınızın bir odasını tatilcilere kiralayabilirsiniz.

Düşük Sermaye İsteyen Pasif Gelir Kaynakları

  1. Online kurs açmak: Öğretebileceğiniz bir yeteneğiniz varsa bunu Udemy gibi siteler aracılığıyla pasif gelire dönüştürebilirsiniz. Bu sitelere kurs materyalini bir kere yükledikten sonra kursu alan her öğrenciyle beraber pasif gelir elde etmiş olacaksınız.
  2. E-ticaret yapmak: Kuracağınız bir e-ticaret websitesi ile ucuza satın aldığınız ürünleri üzerine kar payınızı ekleyerek satışa çıkarabilirsiniz. İyi bir pazarlama ile oturduğunuz yerden satışlarınızın tadını çıkarabilirsiniz.
  3. Dijital eser satmak: Etsy gibi sitelerde hazırladığınız dijital eseri satışa çıkarabilirsiniz. Bu eser satın alan kişinin bastırıp kullanabileceği bir poster veya karşılama kartı gibi şeyler olabilir. Dijital ajanda satmak da iyi fikirdir. Bu eserleri tekrar tekrar hazırlanmanız gerekmediğinden ve stoklar tükenmediğinden pasif kazanç için iyi bir yöntem olacaktır.
  4. Blog yazmak: Blogunuz yeterli okuyucuya ulaştığında reklam alabilirsiniz.
  5. Sosyal medyada içerik üretmek: Blog yazımına benzer şekilde sosyal medyada ürettiğiniz içerik belirli bir kitleye ulaşınca reklam alabilirsiniz. YouTube, Instagram ve Facebook bu konuda size yardımcı olabilir.
  6. Kitap yazmak: Yazdığınız kitabın satışından gelecek olan gelirler pasif kazançtır.
  7. Kodlama: Tekrar tekrar satabileceğiniz bir kod yazabilirsiniz.


Türkiye’de En Popüler Pasif Gelir Kaynakları – Pasif Gelir Fikirleri

Pasif Gelir Fikirleri


Türkiye’de rağbet gören pasif gelir kaynakları size hangi yönde ilerleyeceğiniz konusunda fikir verebilir. Bu alanlara eğilerek daha hızlı bir şekilde pasif kazanç elde edebilirsiniz:

  1. Kira gelirleri
  2. Kodlama
  3. Sosyal medya içerik üreticiliği
  4. Blog yazarlığı
  5. Online kurs satışı


Pasif Gelir Oluşturmaya Başlamak


Pasif kazanca giden yolda en önemli aşamada adım atmak ve başlamaktır. Pek çok kişi pasif kazanç elde edebileceği kaynaklara sahip olsa da gereken adımı atmaz ve bu gelirden mahrum kalır. Bunun yerine birikimlerinizi, yeteneklerinizi, öğrendiğiniz becerilerinizi veya mallarınızı pasif gelire dönüştürmek için bir plan yapın. Planınızın gerçekçi temellere oturması önemlidir. Örneğin elinizde faize yatırabileceğiniz para yokken ‘Para biriktirip faizini alacağım.’ demek gerçekçi olmayabilir.
Pasif gelir elde etmek uzun bir süreç olabilir. Yine de sabırlı olmalı ve sonunda kazanacağınız geliri düşünerek disiplinli bir şekilde hareket etmelisiniz. Bu noktada kendinize inanmak en önemli dayanağınız olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu