fbpx
E-Ticaret

Domain Nedir? En İyi Domain Nasıl Seçilmelidir?

Domain nedir ve nasıl seçilir gibi sorular özellikle web ortamına yeni giriş yapacak kişiler/markalar tarafından özenle araştırılması gereken sorulardır. Araştırmanız sonucunda elde edeceğiniz bilgiler internete temeli sağlam bir giriş yapmanıza yardımcı olacaktır. 

Domain Nedir?

Domain Nedir?

Web siteleri internet ortamında var olmak için bir adrese yani ‘domain’ veya Türkçe ismiyle ‘alan adı’na ihtiyaç duyarlar. Alan adı geliştirilmemiş olsaydı tüm İnternet kullanıcıları IP adresi adı verilen ve rakam kombinasyonlarından oluşan karışık bir adresi kullanmak zorunda kalırdı. Fakat domain sayesinde bu zorunluluk ortadan kalkmış ve kullanıcılar basit kelimelerle internet sitelerine erişebilmeye başlamıştır.

Bu durumda domain nedir sorusunu “Bir internet sitesinin ev adresidir.’’ şeklinde cevaplayabiliriz. Elinde bu adres olan ve adresi eksiksiz bir şekilde tarayıcıya yazan herkes sitenize ulaşabilir.

Alan Adı Uzantıları – Üst Düzey Alan Adı Türleri

Domainin en önemli parçalarından birisi de alan adı uzantısı veya üst düzey alan adıdır. Alan adı uzantısı domainin sonunda yer alan noktadan sonraki karakterleri ifade eder. Genellikle iki veya üç karakterden oluşur. Hepimizin bildiği “.com, .org, .tr’’ gibi karakterler alan adı uzantısıdır. Bu karakterlere üst düzey alan adı denmesinin sebebiyse alan adı hiyerarşisinde en sağdaki adın önce gelmesidir. Üst düzey alan adı yerine ‘Top Level Domain’ tanımının kısaltılmış hali olan ‘TLD’ de denilebilir. Alan adı uzantıları domain seçimi konusunda da büyük rol oynadığından ileride bu konuya tekrar döneceğiz.

Şimdi alan adı uzantısı türlerini inceleyelim:

  • Genel alan adı uzantısı: Bu tür üst düzey alan adları içinde başta ‘.com’ olmak üzere ‘.biz, .net, .org’ gibi popüler alan adı uzantıları yer alır. 
  • Ülke kodlu üst düzey alan adları: Web sitesi bir ülkeyi temsil ediyorsa sonunda bu ülkeye ait olan alan adı uzantısı kullanılır. Örneğin Türkiye için ‘.tr’ kullanılmaktadır.
  • Sponsorlu alan adı uzantıları: Bir alan adı uzantısı devlet ve/veya işletme tarafından destekleniyorsa sponsorlu alan adı uzantısı ismi verilir. Devlet kurumları için kullanılan ‘.gov’ bu tür alan adı uzantılarına iyi bir örnektir.

Domain Çalışma Prensibi

Domainin nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle DNS’in ne olduğunu öğrenmeliyiz. DNS ‘Domain Name System’ ya da Türkçe olarak ‘Alan Adı Sistemi’ için kullanılan bir kısaltmadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurması için diğer bilgisayarın IP adresine ihtiyacı vardır. Yine hatırlayacağınız gibi bu adresin çok karışık olduğunu da söylemiştik. Bu nedenle ortaya çıkarılan alan adı için bir protokol düzenlenmiş ve protokole DNS adı verilmiştir. Kısaca DNS protokolü alan adının çalışmasını sağlar.

IP adresleri ve IP adreslerini temsilen kullanılan domainler DNS sunucularında saklanır. İnternet kullanıcısı tarayıcıya alan adını girdiğinde DNS sunucu devreye girer alan adının bağlı olduğu IP adresine istek gönderir. Böylece kullanıcı farkında olmadan sitenin IP adresine erişmiş olur ve istediği siteye ulaşır.

Domain Nasıl Alınır?

Domain nedir konusunda bilmeniz gereken detayları verdiğimize göre sıra domain nasıl alınır sorusunu cevaplamaya geliyor. İlk defa internet sitesi kuracaksanız domain satın alma ve domain seçimi size oldukça karışık görünebilir. Fakat korkmanıza hiç gerek yok, yazımızı okuduktan sonra alan adı almanın aslında ne kadar kolay olduğunu fark edeceksiniz.

Domain alırken ilk adım güvenebileceğiniz bir alan adı yetkilisi bulmaktır.  Sıkıntısız bir süreç için global olarak alan adı konusunda yetkili olan Icann’a kaydolmuş yetkililere ulaşabilirsiniz. Türkiye’deki kayıtlı domain yetkililerini Icann’ın resmi web sitesinden sorgulayabilirsiniz.

Daha sonra kullanmayı düşündüğünüz domaini sorgulama aracı yardımıyla sorgulayın. Sorgulama sonucunda hangi alan adlarını kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu listeden bir alan adı seçerek bu domaini satın alabilirsiniz. Artık bir alan adınız olduğuna göre bu alan adına hosting çalışması yaparak web sitenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

En uygun fiyata domain almak için namecheap‘i inceleyebilirsiniz.

Subdomain Nedir?

Domain nedir sorusundan sonra sıra subdomain nedir ve nasıl alınır gibi detaylara geliyor. Subdomain bir domain içinde yer alan farklı içerikler için kullanılır ve domaine bağlıdır. Yalnızca domainle beraber açılabilir ve tek başlarına bir anlamları yoktur. Örneğin internet sitenizde blog bölümü varsa bu sayfa için alana adınıza bağlı olan bir subdomain oluşturulur.

Subdomain örneği:

  • Domain: domaindomain.com
  • Subdomain: blog.domaindomain.com

Subdomain açılışı hosting sırasında yapılabilir. Subdomain kurmadan önce ‘subfolder’ konusunu da araştırmanızı ve gerekirse subfolder seçeneğinden yararlanmanızı tavsiye ederiz.

Domain Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Alan adınızı seçerken web sitesini oluşturma amacınızı göz önüne almalısınız. Örneğin halihazırda faaliyet gösteren şirketlerin alacağı alan adıyla kişisel web sitesi açacak kişilerin alacağı domain farklı olacaktır. Bu nedenle farklı amaçlarla açılacak olan siteler için farklı domain seçimi önerilerinden bahsedeceğiz.

  • Şirket, firma ve markaların tercih etmesi gereken domain nedir? : Faaliyetleriniz lokal düzeydeyse yerel uzantı edinebilirsiniz. Öte yandan global pazarda da faaliyet gösteriyorsanız ülke kodlu domain iyi bir tercih olabilir. Örneğin e-ticaret firmanız varsa ve 3 farklı ülkede satış yapıyorsanız bu 3 ülke için farklı domain alabilir ve uzantı sayesinde bunları birbirinden ayırabilirsiniz.
  • Kişisel web siteleri için domain seçimi: Bu noktada yaratıcı domainler avantajlı olabilir. Dilerseniz sadece ad ve soyad kombinasyonuyla da bir domain oluşturabilirsiniz. Siteyi kurma amacınızı yansıtan bir isim de ziyaretçilerinize fikir verecektir.
  • Girişimler için ideal olan domain nedir? : Girişimler yeni kurulan oluşumlar olduğundan isimlerinin kolay hatırlanması gerekir. Aynı şekilde domainin de kolay hatırlanabilir ve kısa, basit olması size avantaj sağlayacaktır. Ayrıca girişimin sebebi hakkında da fikir veren bir adres seçmenizi öneririz.

Domain Seçimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dilerseniz sitenin amacı fark etmeksizin domain seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedelim:

  • Akılda kalıcılık: Domain nedir konusunu anlatırken domainin IP adresi yerine kullanıldığını söylemiştik. Bu durumda yaratılma amacı web sitesine ulaşmayı kolaylaştırmak olan bir adres akılda kalıcı olmalıdır.
  • Anlaşılırlık: Alan adınızdan web sitesinin ne hakkında olduğu veya hangi markaya ait olduğu anlaşılmalıdır.
  • Marka değeri: Bir markanın bilinirliği bu markanın tutarlılığına bağlıdır. Domain alırken marka değeri olmayan, marka isminden bağımsız bir alan adı seçmemelisiniz. Aynı şekilde ileride markalaşmayı düşünüyorsanız da bu amaca hizmet eden bir domain almalısınız
  • Telaffuz ve kolay yazılabilme: İnsanların sitenizden doğru şekilde bahsetmesi için alan adı kolay telaffuz edilmelidir. Aynı şekilde domain nedir başlığında belirttiğimiz üzere adres hatasız yazılmalıdır. Bu nedenle kolay yazılabilecek bir alan adı seçmenizi öneriyoruz.
  • Uzunluk: Alan adınız ne kadar kısa olursa o kadar hızlı yazılır ve akılda kalır.
  • Alan adı uzantısı: İlk tercihiniz her zaman ‘.com’ olmalıdır. Fakat siteniz özellikle bir ülkede hizmet vermesi için açılıyorsa ülke kodu alan uzantısı almalısınız.
  • Sayılar, tireler, noktalar: Bu tür karakterler alan adının anlaşılmasını ve yazılmasını zorlaştırır. Domain alırken bu karakterlerden kaçınmaya dikkat edin.
  • Satın alma süresi: Domaini ne kadar süreyle satın alacağınızı iyi belirlemelisiniz. Planlarınız uzun vadeliyse alan adını daha uzun bir süre için satın almak iyi bir fikirdir.
  • İlgili alan adının geçmişi: Bazı domainler geçmişte ceza almış olabilir. Cezalı bir domain satın alırsanız SEO alanında öne çıkmanız çok zor olacaktır.
  • Domainin yasal olarak uygunluğu: Aldığınız domain yasal olarak uygun değilse kapatılabilir. Bu nedenle domaini satın almadan önce yasal açıdan kullanılabilir olup olmadığını araştırmalısınız.
  • Alan adında anahtar kelime geçirmek: Domainde anahtar kelime kullanmak faydalı olabilir. Son zamanlarda domainde anahtar kelime geçirmenin önemi azalmıştır. Yine de domainde anahtar kelime geçirme fırsatınız varsa bu şansı değerlendirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu