fbpx
E-TicaretGenel

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Aklınızda uzun süredir yer eden girişimcilik planlarını sonunda uygulamaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz. Küçük çaplı bir girişime başlamak istiyorsanız şahıs şirketi açmak atacağınız ilk adımlardan biri olmalıdır. Şahıs şirketleri kişilere ortakları olmadan veya az ortakla kendi şirketlerini kurma ve işlerini resmileştirme şansı sunar. Aynı zamanda eğer bir pasif gelir kazancı elde etmeyi düşünüyorsanız, şahıs şirketi kurmanın sizin için birçok avantajı olacaktır.


Şahıs şirketi nedir ve nasıl kurulur gibi konularda soruları olan yeni girişimciler için kapsamlı bir rehber hazırladık. Bu rehberi okuyarak şahıs şirketini sağlam temellere oturtabilir ve beklenmedik sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz.


Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi nedir?


Tek kişi tarafından veya belirli sayıda ortakla yürütülen, ortakların gerçek kişi olduğu işletmelere şahıs şirketi adı verilir. Şirketin tüm borçları aynı zamanda şirket sahibinin veya ortaklık durumunda sahiplerinin de borcudur. Şahıs şirketinde ortaklar sınırsız sorumluluğa sahiptir. Bir ortak şirketten ayrılmak isterse tüm ortakların onay vermesi gerekir. Aynı şekilde yeni ortak girişi de oybirliği sağlanırsa gerçekleşebilir. Şahıs şirketine eleman da alınabilir.


Neden Şahıs Şirketi Kurmalıyım?


Kişiler girişimlerinden elde ettikleri gelirden vergi ödemeli ve kazancını belgelemelidir. Vergi ödemek için şirket kurmak dışında serbest meslek makbuzu gibi yöntemler de bulunuyor. Yine de bu yöntemler herkes için uygun olmayabilir. Özellikle girişimlerini büyütmeyi planlayan ve eleman çalıştırmak isteyen kişiler için şahıs şirketi kurmak ve kurumsallaşmak iyi bir seçenektir.


Şahıs Şirketinin Avantajları


Şahıs şirketleri ticari faaliyetlerine yeni başlayan kişilerin işini kolaylaştıran bir alternatiftir. Bu şirketlerin en büyük avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kademeli vergi sistemi: Yukarıda vergi vermeniz gerektiğinden bahsetmiştik. İşte kademeli vergi sistemi bu noktada önem kazanıyor ve yeni bir iş kuran girişimcileri maddi açıdan rahatlatıyor. Kademeli vergi sistemine tabi olan şahıs şirketlerinden gelire göre alınan vergi oranı değişir. 2022 yılı itibarıyla limited ve anonim şirketlerde vergi oranı %23 olarak sabittir. Şahıs şirketlerinde ise vergi alt tabanı %15’ten başlar ve yıllık kazanca göre artar. Başlangıçta yıllık kazancı az olacak olan yeni şirketiniz için sabit %23 vergi ödemektense şahıs şirketinin vergisi daha avantajlıdır.
  2. Kuruluş maliyeti: Şahıs şirketinin kuruluş maliyeti diğer şirket türlerine göre daha azdır.
  3. Faaliyete geçme ve kapanma süreleri: Şahıs şirketleri 2 gün içinde faaliyete geçebilir ve 1 günde kapanabilirler.
  4. Muhasebe/mali müşavir ücretleri: Şahıs şirketleri için mali müşavir ve muhasebe ücretleri daha düşüktür.
  5. Defter tasdik maliyeti: Bu tür şirketler için daha düşük defter tasdik ücretleri uygulanır.


Home Ofis Şahıs Şirketi


Şahıs şirketi açmak için ayrıca bir ofis/dükkan tutmaya gerek yoktur. İşinizin türü evden çalışmaya uygunsa kira kontratı/tapuyla beraber şirket adresi olarak evinizi gösterebilirsiniz. Bu durumda eviniz kiraysa kira bedelinin %20’si kadar stopaj vergisi ödemeniz gerekir.


Yine de evin bir odasını ofis olarak gösterirseniz daha az stopaj vergisi ödeme ihtimaliniz de bulunuyor. Bu durumu ev sahibinizle konuşabilir ve evin bir odası için ayrı kira kontratı düzenleyebilirsiniz. Home ofis çalışarak ofis kiralama maliyetlerinden kurtulabilir, işinize daha yüksek bütçe ayırabilirsiniz.


Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?


Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgelerle Ticaret Sicil Memurluğu’na başvurmalı ve burada şirketi tescil ettirmelisiniz. Daha sonra vergi hesap numarası almak için başvuruda bulunmalısınız. Başvurudan sonraki adım defter tasdiki ve yoklama tutanağı düzenlenmesi olmalıdır. Vergi hesap numaranız verildikten sonra yazar kasa levhası ve vergi levhası edinmelisiniz. Sonraki aşamaysa fatura irsaliyesiyle gider pusulası vergilerinin bastırılması ve sicil gazetesi ilanıdır. Gerekiyorsa şirketinizi ilgili meslek veya ticaret odasına da kaydettirmelisiniz.


Daha sonra sıra ruhsatların alınmasına geliyor. İş yeri açma ve çalıştırma, hafta tatili, hafta sonu ruhsatları alınır. Ayrıca bayramda çalışacak kişiler için de yıllık ruhsat alınır. Son olarak SGK ve Bağkur’a kaydınızı yaptırmanız gerekiyor.


Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler


Şahıs şirketini açmak için şu belgeleri edinmelisiniz:

  • İş yerinin kira sözleşmesi veya tapusu (Home ofis çalışacaklar için ev kirası veya tapusu)
  • e-Devlet’ten alacağınız ikametgah belgesi
  • Noter aracılığıyla alınacak olan imza beyannamesi
  • Nüfus cüzdanının fotokopisi


Mali müşavire noterden vekalet vererek evrakları mali müşavire teslim etmelisiniz. Evrakları teslim ettikten sonra şirketin kuruluşu 2 gün içinde tamamlanır.


e-Devlet İle Şahıs Şirketinizi Açmak


e-Devlet üzerinden de kolay bir şekilde şahıs şirketinizi kurabilirsiniz. Üstelik e-Devlet’ten yapılacak şirket kuruluşlarında mali müşavire veya muhasebeciye gerek yoktur. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra “İnteraktif Vergi Dairesi’’ için arama yapın. Çıkan sonucun sizi yönlendirdiği sayfada giriş yapın ve şu adımları izleyin:


İşlemler > Sicil Bildirimleri > İşe Başlama Bildirimi


İşe Başlama Bildirimi ekranında istenen bilgileri girerek adımları tamamlayın. Tüm adımlar bitince telefonunuza yoklama tarihini haber veren mesajın gelmesini bekleyin. Bu mesaj ortalama olarak 3-4 gün içinde gelecektir.


Belirtilen yoklama tarihinde belirttiğiniz adrese yoklama memuru gelir. Bu sırada memura işyerinin/evin kira kontratını veya tapusunu göstermelisiniz. Yoklamanın olumlu sonuçlanması şirketin kurulduğu anlamına gelir.


Bu yöntemle kurulan şahıs şirketinin vergi levhasına yine “İnteraktif Vergi Dairesi” aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Kuruluş sırasında mali müşavire gerek olmasa da beyanname vermeniz için mali müşavire vekalet vermeniz gerekmektedir.


Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Ortalama Ne Kadardır?

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti


2022 yılı itibarıyla şahıs şirketi kurma maliyeti ortalama olarak 800 ila 1.150 TL arasındadır. Bu maliyetin içinde şunlar yer alır:

  • Noterden imza beyannamesi almak: 100 TL
  • Noter ile muhasebeci vekaleti vermek: 150 TL
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga vergisi: 50 TL
  • Mali müşavir iş yeri açılış bedeli: 500 – 850 TL


Başka Bir Yerde Çalışırken Şahıs Şirketi Kurmak


Maaşlı olarak özel sektörde çalışan bir kişi iş sözleşmesinde de aksi bir ibare bulunmuyorsa şahıs şirketi açabilir. Buna ek olarak SSK’lı çalışan şahıs şirketi açtığında çalıştığı süre boyunca Bağkur primi ödeme zorunluluğundan muaf olur. Sözleşmede şirket kurmanızı engelleyen bir madde varsa iş yeri sizi tazminatsız işten çıkarabilir.


Kamuda çalışan devlet memurlarıysa kanunen kazanç getiren başka bir faaliyette bulunamaz. Bu nedenle kamuda çalışıyorsanız şahıs şirketi kurmanız mümkün değildir. Yine de anonim veya limited şirketlerde yönetimde bulunmamak kaydıyla yer alabilirsiniz.


E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurmak

E-ticaret için şahıs şirketi kurmak

E-ticaret faaliyetleriniz için de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Bu noktada vergi levhanızda ‘Nace’ kodu bulunması gerekir. Nace kodu internet üzerinden yapılan perakende ticaret faaliyetlerini kapsar. Bununla beraber radyo, televizyon ve postayla yapılan ticari eylemler için de gereklidir. Bu kodu vergi levhanıza işletmek için vekalet verdiğiniz mali müşavire e-ticaret yapacağınız bilgisini vermelisiniz. Vergi levhanızda bu kod yer almazsa e-ticaret yapamazsınız.

10 Dakikada Şahıs Şirketi Kurmak

Sıfırdan şirket kurmanıza ve ihtiyaç duyabileceğiniz tüm finansal süreçleri online olarak yönetmenize olanak sağlayan mukellef.co ‘ya indirimli üye olabilmek için mukellef.co sitesindeki kayıt formunda yer alan “Bizi nereden duydunuz?” sorusuna “211 Medya”yı işaretleyerek ilk 3 ay %10 indirimden faydalanabilirsiniz!


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu