fbpx
E-Ticaret
Trend

E-Ticaret: Günümüzün Yükselen Girişim Trendi

Dünyamızı değiştiren ve dönüştüren dijitalleşme hayatın her alanında kendisini göstermeye devam ediyor. Bugün hemen her sektörün kendisine dijital dünyada yer bulduğunu söylemek mümkün. Aslında, değişen şartlarla beraber varlığını sürdürmek isteyen tüm sektörlerin dijitalleşmek zorunda olduğu bir gerçek. Tabii ki tarihi insanlık kadar eski olan ticaretin de bu değişimden payına düşeni almaması düşünülemezdi. Günümüzde e-ticaret giderek büyüyen ve hacmini arttıran sektörlerin başında geliyor.

Uzun yıllardır hayatımızda olan e-ticaret kavramı ilk defa 1994 yılında, Pizza Hut tarafından gerçek anlamıyla uygulandı. İnternet üzerinden pizza satışına başlayan şirket bu hizmetiyle ticari faaliyetleri kökünden değiştirecek bir eyleme imza attı. 

Dijitalleşen ilk sektörlerden olan ticaret bugün pek çok girişimci için fırsat kapısı olmayı sürdürüyor. Dilerseniz tanımı itibarıyla çok çeşitli faaliyetleri içine alan e-ticareti yakından inceleyelim.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret nedir?

E-ticaretin detaylarına inmeden önce E-ticaret nedir sorusunu cevaplamak doğru olacaktır. E-ticaret ürünlerin veya hizmetlerin internet aracılığıyla satılabileceği bir iş modelidir. Bir internet sitesi üzerinden alışveriş yaptığınızda bu iş modeline katkı sağlamış olursunuz. 

Gelişen teknolojiyle beraber e-ticaretin sınırları da daha esnek bir hal aldı. Bugün kişiler kişisel bilgisayarlar ve akıllı telefonlar aracılığıyla istedikleri yerden istedikleri ürünü ve hizmeti satın alabilirler. Teknolojideki bu gelişim sadece müşteriyi değil, e-ticaretle uğraşan kişileri de olumlu etkiledi. Bugün e-ticaretle uğraşan şahıslar her yerden sitelerini kontrol edebilir, stok durumunu güncelleyebilir veya yeni ürünleri satışa çıkarabilirler.

E-Ticaretin Avantajları

E-ticaret nedir konusunda genel bir tanım yaptıktan sonra e-ticaretin avantajlarına da değinmek yeni girişimciler için faydalı olacaktır. E-ticaretin en önemli avantajları arasında potansiyel müşteriye daha rahat ulaşma fırsatı yer alıyor. Klasik ticari faaliyetlere göre e-ticaret platformlarının hedef kitleye optimal düzeyde ulaşma olasılığı daha fazladır. Bu sonucu doğrudan iki önemli sebepten bahsedebiliriz:

  1. Yukarıda da belirttiğimiz gibi gelişen teknoloji sayesinde e-ticaretin de etkinlik alanı artmıştır. Böylelikle alışveriş platformları aynı anda daha fazla kişiye ulaşma şansı bulmuştur. Bu durumu bir örnekle açıklayalım: Bulunduğunuz şehrin en işlek caddesinde bir dükkan sahibi olduğunuzu düşünün. Bu dükkan ne kadar büyük olursa olsun bir süre sonra dükkan dolacak ve yeni müşteri kabul edemeyecek hale gelecektir. Yeni müşteriler kapıdan dönecek ve alışveriş yapamayacaktır. Öte yandan satış yaptığınız site aynı anda binlerce kişiye hizmet verebilir. Ayrıca dijital ortamdaki dükkanınız günün her saati açık olacak. Böylece hiçbir müşteriyi kaçırmamış olursunuz.   Son zamanlarda çoğu kişinin akıllı telefona sahip olduğu düşünülürse sitenizin oldukça büyük bir potansiyeli olacaktır.
  2. İnternet ortamında hedef kitlenize göre özelleşen reklamlar verebilirsiniz. Bu yöntemle satış yapmak istediğiniz kişileri daha rahat bulabilir ve sitenize yönlendirebilirsiniz.  Özelleşmiş reklamlar fiziksel dükkanınızda ürünlerinizle ilgilenen bir müşteri beklemekten daha etkili bir yöntemdir.

E-ticaretin diğer avantajları arasında klasik ticari faaliyetlere göre maliyetinin az olması da sayılabilir. Elinde az sermaye bulunan bir girişimci bile e-ticaret sayesinde planlarını gerçekleştirebilir.  Ayrıca sitenizde istediğiniz hemen her şeyi satışa sunabilir, daha geniş bir ürün ve hizmet yelpazesiyle müşterinizin karşısına çıkabilirsiniz.

E-Ticaret’e Başlamak

E-ticarete başlamak zor ve yorucu bir süreç gibi görünebilir. Fakat ne yapacağınızı bilirseniz ve hedeflerinize ulaşma konusunda kararlıysanız e-ticaret size pek çok yeni kapı açabilir. Bu serüvene çıkmadan önce kendinize şunu sorun: “İşler yolunda gitmediğinde bile bu kadar heyecanlı olacak mıyım? Her ne olursa olsun disiplinli ve kararlı bir şekilde yola devam edebilir miyim?’’. Bu sorulara olumlu yanıt veriyorsanız tebrikler, girişiminiz için ilk adımı attınız demektir!

Başarıya giden yolda önünüze bazı pürüzler çıkabilir. E-ticaret gibi rekabetin yoğun olduğu bir alanda öne çıkmak zorlayıcı olabilir.  Bunların geçilmesi gereken doğal aşamalar olduğunu unutmayın ve işe başlamadan önce tüm zorlukları kabullenin. Bu esnada pürüzlerin motivasyonunuzu düşürmesine de asla izin vermeyin. 

Girişimciliği iyi ve kötü yanlarıyla kabullenmeye hazırsanız e-ticarete nasıl başlayabileceğiniz hakkında konuşalım. Birçok girişim gibi e-ticarette de öncelikle satış yapacağınız alanı belirlemelisiniz. Hangi alanda faaliyet göstereceğinizi seçerken yetenekleriniz ve deneyimleriniz size yol gösterebilir. 

Size uygun olan alanı veya alanları belirlediyseniz sıra bu alanların girişimcilik için ideal olup olmadığını araştırmaya geliyor. İşe girişmeden önce seçtiğiniz alandaki rakipleri ve pazarın genişlemeye açık olup olmadığı gibi detayları göz önüne almalısınız. Örneğin hacmi artmayan bir pazarda tekelleşmiş rakipler arasında markanızı öne çıkarmanız zor olacaktır.

Perakendecilik konusunda temel bilgilere sahip değilseniz işe e-ticaretle başlamak sizi yorabilir. Bu konuda eğitim veren sertifika programlarına veya seminerlere katılarak girişime daha güçlü bir şekilde başlayabilirsiniz.

E-ticarete başlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini genel olarak anlattığımıza göre sıra daha detaylı aşamalara geliyor.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret nasıl yapılır?

Hangi alanda satış yapacağınızı seçtikten sonra e-ticaret nasıl yapılır, e-ticaret yapmak için ne gerekir gibi konularda araştırma yapmaya başlamalısınız. Örneğin resmi bir şekilde satış yapmak için gerekli yerlerden işletme lisansı alarak bir şirket açmanız gerekebilir. Ortağınız yoksa başlangıçta şahıs şirketi kurarak girişiminize temiz bir başlangıç yapabilirsiniz. Şahıs şirketi kurmak hem daha kolaydır, hem de maliyeti daha düşüktür. Detaylı bilgiye Şahıs şirketi nedir? Şahıs şirketi nasıl kurulur? adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İşletme lisansını aldıktan sonra sıra web sitesini hazırlamaya geliyor. Web sitenizi kurmaya bir alan adı satın alarak başlayın. Alan adınızı uzun yıllar kullanacağınız için mümkünse sadece markanızın ismini içeren bir domain tercih edin. Bu domain zaten alınmışsa marka ismini değiştirerek bu isimle bir domain satın alabilirsiniz. Böylece markanız kendi için tutarlı olur ve müşterinin sizi hatırlaması kolaylaşır.

E-ticaret sitesi kurmak için ilgili blogumuza göz atabilirsiniz: 12 Adımda E-Ticaret Sitesi Kurmak

Web sitenizi kurarken ara yüzün kullanıcı dostu olmasına özen gösterin. Bu konuda UI ve UX (kullanıcı ara yüzü tasarımı/ kullanıcı deneyimi) alanlarında uzman bir tasarımcıyla çalışabilirsiniz. Müşterilerinizi sitede tutmak için her şeyi mümkün olduğunda açık bir şekilde sunmalısınız. Aradığı şeyi hızlıca bulamayan müşteri sitenin karmaşık yapısından rahatsız olacak ve alışverişten vazgeçecektir. Ayrıca web sitesinin mobil uyumlu olması da gerekir.

Sosyal medyada aktif olmak hedef kitleyi varlığınızdan haberdar etmek için güzel bir yöntemdir. Sosyal medya platformlarında ürününüz hakkında etkileyici içerikler yayınlayın ve en önemlisi sosyal medyada hedef kitlenizle etkileşime geçin. Hedef kitleyle etkileşime geçmek sosyal medyada aynı demografik yapıdaki kişilerin karşısına daha çok çıkmanıza yardımcı olur. Örneğin size soru soran müşterilere olabildiğince hızlı cevap verin ve hedef kitle için özelleşmiş reklamlar hazırlayın.

E-Ticaret Girişiminizde Ne Satabilirsiniz?

E-ticaret nasıl yapılır sorusunun cevabı aklınızda biraz şekillendiyse satabileceğiniz ürünler hakkında konuşmaya başlayalım. E-ticaret ne satabilirim, e-ticarette en çok satılan ürünler neler gibi sorularınız varsa size yardımcı olabiliriz. Aşağıdaki listeye göz atarak son yılların çok satan ürünleri hakkında fikir edinebilirsiniz.

Türkiye’de ve Dünyada E-Ticaret Alanında En Çok Satılan Ürünler

E-ticarette en çok satılan ürünler

2021 yılında e-ticaret alanında en çok satılan ürünlerin başında teknolojik aletler ve bu aletlerin aksesuarları yer alıyor. Listenin tamamıysa şu şekilde (Not: Liste sıralı değildir.):

  • Teknolojik ürünler ve aksesuarları
  • Giysi
  • Kozmetik ve kişisel bakım
  • Mobilya ve dekorasyon ürünleri
  • Evcil hayvan maması, kıyafeti, oyuncağı vs.
  • Ofis malzemeleri
  • Bebek ürünleri
  • Hediyelik

Görüldüğü üzere e-ticaret ne satabilirim sorusuna verilebilecek çok sayıda cevap var. Bu listede belirtilen ürünler haricinde aklınıza gelebilecek hemen her ürünü/hizmeti dijital ortamlarda satabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu