fbpx
E-TicaretGenel

Trendyol’da Mağaza Açmak – Trendyol Mağaza Açma Şartları Nelerdir?

Halihazırda faaliyet gösteren bir şirketiniz varsa veya sıfırdan e-ticarete atılmak istiyorsanız pazar yerleri size bu konuda yardımcı olabilir.  Sahip olduğunuz işi büyütmek, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak ve rakiplerinizin önüne geçmek için e-ticareti kullanabilirsiniz. Bununla beraber ticarete yeni başlayacaklar için de e-ticaret büyümesi daha kolay bir alan olarak öne çıkıyor. Bu noktada Trendyol mağaza açma ve Trendyol’da satış yapma seçenekleri size avantaj kazandırabilir.

İlginizi çekebilir: E-Ticaret: Günümüzün Yükselen Girişim Trendi

Bir Pazar Yeri Olarak Trendyol

E-ticaret konusunda temeliniz yoksa bahsettiğimiz ‘pazar yeri’ kavramı yabancı gelebilir. O zaman öncelikle Trendyol’un pazar yeri fonksiyonunu inceleyelim. Daha sonra Trendyolda mağaza açmak ve Trendyol mağaza açma şartları gibi konulara giriş yapabiliriz.

Pazar yeri aslında kendisine geleneksel ticarette de yer bulan kapsamlı bir kavramdır. Bir AVM hayal edin. Bu AVM’nin varlığını devam ettirmesi için üç şeye ihtiyacı vardır: satıcı(mağazalar), alıcı (tüketici) ve pazar yeri (AVM’nin kendisi).

E-ticaret perspektifinden baktığımızda pazar yeri farklı satıcıları bir araya getiren ve alıcılarla buluşmasını sağlayan bir çevrimiçi platformdur. Çoğumuzun en az bir kere kullandığı Trendyol ise bugün Türkiye’nin en önemli çevrimiçi alışveriş platformlarından birisi. Bu durumda Trendyol’un internette var olan bir AVM olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 

Trendyol’un Bir Pazar Yeri Olarak Avantajları Nelerdir?

Pazar yerinin bir satıcıya sağlayabileceği en büyük avantaj ziyaretçi sayısıdır. Bir pazar yerinin ziyaretçi trafiği fazlaysa satıcı da bundan faydalanır. Kendi e-ticaret sitenizi sıfırdan kurduğunuz takdirde buraya ziyaretçi çekmeniz biraz zaman alacaktır. Fakat halihazırda ziyaretçisi olan bir pazar yerinde mağaza açarak bu adımı atlayabilirsiniz. Böylece mağazanız potansiyel müşterilerine daha rahat ulaşacak ve daha hızlı satış yapacaktır.

Kendi e-ticaret sitesini kurmak isteyenler için bu yazımız ilginizi çekebilir: 12 Adımda E-Ticaret Sitesi Kurmak

Pazar yerinin tüketicilere sunacağı en büyük faydaysa ürün çeşitliliği ve kolay kullanımdır. İnternette tüketicinin alışveriş yapabileceği yüzlerce e-ticaret sitesi ve pazar yeri bulunmaktadır. Bu durumda pazar yeri tüketiciye aradığı her şeyi aynı yerde sunarak tüketicinin kendisini tercih etmesini sağlayabilir. Bunun yanında sitenin kolay kullanılır bir ara yüze sahip olması da alıcıları kendisine çekecektir.

Tüketicinin siteye gelmesi de yukarıda bahsettiğimiz gibi satıcılara fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda daha fazla satıcının siteye gelmesi de tüketicinin yararına olacaktır. Sonuç olarak bu dengeyi kurmayı başaran platformların her iki grup için de avantajlı bir konumda olmayı başarması işten bile değildir.

Trendyol, Türkiye’nin en sevilen alışveriş sitesi olarak e-ticaret pazarının yaklaşık %30’unu elinde tutmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en çok ziyaret edilen pazar yeri platformudur. Bu bilgiyi yukarıda belirttiğimiz durumlarla birleştirdiğimizde Trendyol mağaza açma alternatifi en avantajlı seçenek olarak öne çıkıyor. 

Trendyol Mağaza Açma Şartları Nelerdir?

Trendyolda mağaza açmak için bir adım atmaya karar verdiyseniz işe mağaza açma şartlarını öğrenerek başlamalısınız. 

  • Trendyol mağaza açma şartları arasında en önemlisi bir şirkete sahip olmanızdır. Çünkü kişiler e-ticaret faaliyetlerini yasal olarak sürdürmek için fatura kesmelidirler. Trendyol’da mağaza açmak için kullanabileceğiniz şirket bir şahıs şirketi veya sermaye şirketi olabilir. Şahıs şirketi kurmak için bu yazımıza bakabilirsiniz: Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
  • Trendyol mağaza açma başvurusu sırasında şahıs şirketinizi kullanacaksanız T.C. kimlik numarası istenir.
  • Başvuruyu sermaye şirketi ile yapacaksanız vergi kimlik numaranızı vermeniz gerekir.
  • Aranan diğer şartlardan birisi de satışa çıkarılacak olan ürünlerin bir barkoda sahip olmasıdır. 
  • Mağazanızı açtıktan sonra satışını yapacağınız ürünlerin görsellerini yüklemelisiniz. Bu görsellerin yüksek kalitede olmasına dikkat edin.
  • Siparişi almaya başladıktan sonra müşterilerinize doğru ürünü ulaştırmalısınız. Aksi halde mağazanız kapatılabilir. Bu maddeye orijinal ürün göndermek de dahildir. Aynı zamanda ürünlerin belirttiğiniz tarihte alıcının eline ulaşmasına da özen göstermelisiniz.

Trendyolda Mağaza Açmak İçin Gerekenler

Trendyol mağaza açma başvurusu yaparken şu bilgileri vermelisiniz:

  • Şirketinizin ticari unvanı
  • Şirketinizin türü (şahıs/anonim/kolektif/komandit/kooperatif)
  • Şirketin vergi kimlik numarası / şahıs şirketleri için T.C. kimlik numarası
  • Ticari sicil numarası
  • Satış yapmak istediğiniz kategori
  • Ad ve soyad
  • E-mail
  • GSM (cep telefonu)  numarası
  • Varsa kendi e-ticaret sitenizin linki
  • Varsa diğer pazar yerlerindeki mağazalarınızın linkleri

Trendyol Mağaza Açma Başvuru Onaylandıktan Sonra Ne Yapılmalı?

Başvurunuz onay sürecini başarıyla tamamladıysa sıra bazı belgeleri Trendyol’a teslim etmeye geliyor. Trendyolda mağaza açmak için gereken belgeler şu şekilde:

  • Vergi levhanız
  • Ticaret Silici Gazetesi (bu gazetedeki ilanın teyit edilmesi için.)
  • Faaliyet belgesi
  • İmza sirküsü
  • Nüfus cüzdanınızın/kimlik kartınızın fotokopisi

Trendyol’a Ürün Yüklemek

Trendyol'a ürün yüklemek

Trendyol mağaza açma şartları hakkında bilgi verirken ürün yüklemekten bahsetmiştik. Şimdi ürün yükleme konusunu biraz daha açalım. Böylece Trendyol’a gerektiği gibi ürün yükleyebilir ve satışa daha hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz.  Ürün yüklemeye başlamadan önce ürüne ait bir barkod edinmeyi unutmayın. Bu barkodu üreticiden isteyebilir veya kendiniz oluşturabilirsiniz. Barkod oluşturma formülü şu şekildedir:

  • Firma adı kısaltması + model kodu + beden

Bir ürünün farklı rengi veya modeli varsa bu ürünler için aynı model kodu kullanılmalıdır. Böylece aynı sayfada ürünün farklı alternatiflerini de gösterebilirsiniz.

Trendyol Excel ile Ürün Girişi

Elinizdeki Excel dosyasında yer alan ürünleri Trendyol’a kolayca girebilirsiniz. Bunun için öncelikle satıcı paneline girmelisiniz. Daha sonra sırasıyla ‘Ürün’ ve ‘Toplu Ürün’ menülerine gitmelisiniz. Burada ‘Excel Ürün Girişi’ butonunu göreceksiniz. Daha sonra ürün kategorisini ve grubunu girmelisiniz.  Alt kategori seçimini de yaptıktan sonra ‘Seç’ butonunu kullanarak seçimi onaylayın. ‘Seçili Kategorilerim’ menüsünden ‘Tümünü İndir’ diyerek Excel dosyalarını Trendyol’a yükleyebilirsiniz.

Trendyol Mağaza Açma Ücreti Ne Kadardır?

Trendyolda mağaza açmak isteyenlerin hoşuna gidecek bir haberimiz var: Trendyol’da mağaza başvurusu yapmak ücretsiz. Bunun yanında mağaza kira bedeli veya pazarlama ücreti gibi ödemeler de almaz. 

Peki Trendyol devamlılığını nasıl sağlıyor?

Trendyol mağaza açma ücreti istemese de komisyon alır. Bu komisyonsa satılan ürün başına alınır. Yani Trendyol’a vereceğiniz miktar yaptığınız satışla doğru orantılı olacaktır. Bu da Trendyol’da az satış yapan ve çok satış yapan mağazalar arasındaki dengeyi sağlar.

Trendyol komisyonu satış yaptığınız kategoriye göre de değişiklik gösterir. Bazı kategoriler için alınan komisyon ücretlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kozmetik ve Kişisel Bakım: %5 – %17
  • Ev ve Yaşam: %5 – %25 
  • Elektronik Ürünler %6- %25
  • Spor: %8 – %10
  • Çocuk: %8- %23
  • Aksesuar: %11 – %25
  • Süper Market: %12 – %15
  • Giyim: %17 – %20

Yaptığınız satış için ödeyeceğiniz komisyonu hızlı bir yüzde hesabıyla öğrenebilirsiniz. Örneğin spot kategorisinde %8 komisyon alınan bir ürün satıyorsunuz diyelim. Bu ürünün fiyatı 50 TL ise Trendyol sizden 50×8/100= 4 TL komisyon alır.

Trendyol Komisyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Trendyol sisteminde komisyonlar haftada bir kesilir. Daha sonra bu komisyonlar size fatura edilir ve siz komisyonu Trendyol’a ödersiniz. Satışı yapılan ve komisyonu ödenen bir ürün iade edilebilir. Böyle bir durumda Trendyol size komisyonu iade edecektir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu